Pühapäev, 28. august 2011

Kaua kasvand - kaunikesed.

Olen ülimalt rahul, et kevadel vara pistan pika valmimisajaga arbuuside seemned mulda ning riskin keset maikuud (11.05) nad juba peenrasse istutada. Tänu sellele õnnestub mõnda maitsta juba juuli viimastel päevadel, põhiosa siiski augusti alguses ja keskel. Ma pole küll uurinud, millised on kriteeriumid, et nimetada üht või teist sorti kiiresti-, kesk- või kauavalmivaks, kuid julgen spekuleerida ja oma vähestele kasvatuskogemustele tuginedes pidada meie kliimas pikka kasvuaega nõudvateks arbuusideks selliseid, milledel kulub tõusmetest kuni viljade küpsemiseni vähemalt 85 päeva või enam. Oma peenralt võiksid seda rühma esindada näiteks Sweet Siberian (85), Crimson Sweet (85), Legacy (85), Tom Watson (87), Cal Sweet (90), Osh Kirgizia (95 ), Congo (95 ) ....


Olgugi, et vamimisaeg on lühem, ei saa ma üle ega ümber oma selle suve lemmikust triploidhübriidist Orange Sweet (80), mis pildil üleval ja all.Et saaks ühel päeval maitsta mahlast ja küpset viljaliha, nõuab see pikka meelt. Tulemus on, aga seda väärt! Paraku sõltub paljugi meie ilmast. Mu taimed jõuavad küll teist korda (juuli lõpus-augusti alguses) viljuda, kuid sagedaste vihmade ning suhteliselt jahedamate temperatuuride tõttu jäävad kõne all olevad arbuusid väiksemaks ja oletatavalt küpsevad ka kauem. Maitsegi pole kindla peale päris see, mis kesksuvistel viljadel.



Kaalumisel on Crimson Sweet - väga mõnusa, magusa ja mahlase viljalihaga sort. Väärib igati kohta peenras.







11ndal augustil toon põllult ära esimese Congo vilja, mis tervelt 53 päeva kasvab ja küpseb varrel. See 7 kg kaaluv Congo-jõmm tekitab elevust oma väljanägemise tõttu, kuna ei ole mittekusagilt otsast piklik nagu võiks antud sordile olla iseloomulik.
Vili on ilus ümar ja maitse võrratu, mistõttu saab minust koheselt Congo-fänn ning jään pikisilmi ootama järgmisi küpseid, nüüd juba piklikke ja tumerohelisi ja veel tõmmumate triipudega Congosid. Selle arbuusi sisust fotojäädvustusi ei jää. Avame ta ühel üsna hilisel õhtutunnil koos mitme-setme inimesega, mil ei pea vajalikuks välgurežiimi kasutada ning pildid jäävadki tegemata. Leidub, aga fotosid piklikest variantidest erinevas kasvustaadiumis. Nagu näiteks see kesksuvise päikese paistel tehtud ülesvõte Congost.

Siin on pilt Cal Sweet´ist oma ilusas triibulises kuues. Tänu palavale ja päikeseküllasele juulile on lootust saada maitsvat saaki ka sellelt sordilt. Arvatavasti olnuks möödunud suvi suurekasvulistele ja pikalt valmivatele arbuusidele veelgi ideaalsem, aga pole seegi hooaeg teab, mis halb, ma loodan.Ankurtriinu mõõdab arbuusi. Küllap hindab seda sorti heaks. Või tunneb huvi pisiputukate (lehetäide jmt) vastu ning on juhuslikult maandunud viljale maad uurima?
Cal Sweet ja Legacy on välimuselt vägagi sarnased. Jääksin ilmtingimata sortide eristamisel-tuvastamisel hätta, kui puuduksid selleks otstarbeks tekitatud nimesedelid taimedel.
See vili on samuti küps ning mitmekesi koos süües saab ta üsna kiiresti "ära lahendatud." Tõsi, arbuusi on söödud sel suvel palju, mistõttu isutab vaid ülimaitsvate palade järele. Paar lõiku siit ja sealt ning vajadus näib olevat esmapilgul pikaks ajaks rahuldatud. Kuni järgmise korrani.


See ümar sort - Osh Kirgizia - on ilusa ja omapärase kooremustriga. Tore on kõndida peenarde vahel ning koputada-patsutada üht või teist kopsakat viljapalli ning manitseda end kannatlikkusele. Ükskord saab ta küpseks nii kui nii.

Käes on hetk lõigata lahti 7 kg kaaluv Osh Kirgizia. Mees teeb seda, nagu alati. Nuga on poolitanud juba arbuusi, aga vilja sisu veel ei näe. Ei näidata! Mees ei näita, kruttides üles ootusärevust, emotsioone.


                     Põnev! ....
 
Mmmm! Avanev pilt on ootuspärane. Mõnusalt värske arbuusi lõhn hõljub õhus. Osh Kirgizia roosakaspunane viljaliha on väga maitsev, mahe ja mahlane, värskendav.... Ka see sort paneb tunnustavalt pead vangutama. Kooreosa on küll paks, aga seetõttu ka heade transportimisomadustega. Paraku vajab ta, nagu paljud teised siinmainitud sordid, pikki päikselisi päevi ning kannatlikkust, kuni saabub õnnis hetk, et maitsta omaenese ja ennekõike looduse poolt kombineeritud mahlast loomingut!

10 kommentaari:

  1. Leidsin teie blogi aiandus.ee foorumi kaudu, ise olen seal Helianthus. Igatahes, ütlen, et teie arbuusid on väga ilusad, ma arvan, et minu isu küll kunagi täis ei saa. Ajasite mul isu peale kasvatada. Edu ka järgnevatel aastatel!

    (muide, ma ise tegelikult olen üks noor loodushuviline-taimekasvataja, võite mu profiililt näha mu blogi)

    Edu!
    Tõnis

    VastaKustuta
  2. Ka mina leidsin Teie blogi täiesti juhuslikult.Ise ka sel aastal proovisin arbuusi ja melonit kasvatada.Arbuusikasvatus ebaõnnestus täielikult.Viljad jäid väikeseks. Õitses,aga eriti külge ei tulnud.Sooviksin sel alal natuke õpetust,et järgmine aasta uuesti katsetada.Suur palve oleks veel,et kas oleks võimalik mõned arbuusiseemned saada-just erinevaid sorte.Vaatasin Teie blogist,et kasvatasite palju erinevaid sorte ja kõik õnnestusid ja kasvasid suureks.Oleksin väga tänulik kui saaksin seemneid.Ise katsetasin Sugar Baby da
    Melonikasvatus õnnestus ja minu blogis on ka mõni pilt.Kui seemneid oleks võimalik saada siis annaksin ka oma postiaadressi.

    VastaKustuta
  3. Tere ja suured vabandused ülipika pausi pärast. Seemneid mingisuguseid ion ikka võimalik saada. Selleks hooajaks ma uusi ei tellinud, kuid usun, et mullused sobivad ka. Kõikidest sortidest kindlasti anda ei ole, aga midagi ikka leiab. Ise sel hooajal ajanappuse tõttu väga suurelt tegelema ei hakka.
    Oleksin kirja ka varem teele saatnud, kuid millegipärast ei aktsepteeri süsteem mu saadetavaid kirju nii, et need lähevad kusagile netiavarustesse vist uitama. Katsetan nüüd veelkord.

    VastaKustuta
  4. Tervist.

    Olen ka ise teie blogi suur fänn!

    Kasvatasin eelmisel aastal nii arbuusi kui ka melonit.
    Küsin teie arvamust: millised arbuusisordid teie eelistatuimad on?

    VastaKustuta
  5. Tere. Lemmikute üle peab täitsa mõtlema, kuna sügiseks oli arbuusimaitsest saanud rohkem kui küllalt. Tegelikult ka praegu võib arbuusidest ja melonitest rääkida ilma, et suu väga vesiseks läheks :) ASi muidugi selles, et saak oli rikkalik. Aga mind üllatasid kindlasti pika valmimise ajaga sordid, nagu Osh Kirgizia ja Congo. Väga kahtlesin, kas nad ikka valmis saavad, aga tänu piisavale päikeselisele perioodile said need sordid küpseks ja maitse oli tõesti imeline. Mulle maitseb ka Crimson Sweet. Kindel lemmik on piklik Sweet Favorite, samaväärne ka KaChi8. Sugar Baby, Sunshine, Orange Sweet......Tegelikult on enamus sortidest väga maitsvad, aga kipun eelistama punaseid-roosasid kollastele. Aga küllap on magusa arbuusi põhjuseks ikka piisav soojus ja päiksevalgus. Kui ilmad vihmased, on arvatavasti ka muidu kõige parem arbuus lahja võitu.

    VastaKustuta
  6. Tere jälle. Selline probleem, et olen igalt poolt nüüd otsinud ja enamus soovitud sordid on olemas. Aga üht kindlalt seemet mida ma tahan: Crimson Sweet pole ma veel kusagil kohanud. Seemnemaailmas on kirjas, et hetkel puudub ja mujalt samuti null. Äkki sul on mõni seeme alles või sa tead kust neid tellida(kusagilt teisepoolt maakera ei raatsiks kalli raha eest), siis anna mulle teada palun:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Üks pakk mul tõepoolest mulluseid seemneid on, millest 5 enda tarbeks potti peagi lähevad. Ülejäänud 3 (seda pole küll palju) võin sulle saata, kui miskitmoodi kontaktid vahetame. Praegu viimane aeg külvata. Usun, et need tulevad millalgi jälle (Seemnemaailma) müügile, nii et kahju pole.

      Kustuta
    2. Minu meil: triipsu@gmail.com

      Kustuta
  7. Ostsin täna kohalikust seemneärist saksa firma poolt (N.L.Chrestensen) pakutavaid Crimson Sweet´i seemneid. Pakis 5 seemet, hind 0,60 eurot. Kolm pakki võtsin, 2 võin ära müüa, kui veel soovi peaks olema.

    VastaKustuta
  8. on soovi ikka jah!!
    lamantiin@gmail.com
    kirjuta sinna ja lepime täpsemalt kokku:)
    Tänan ette ka!

    VastaKustuta