neljapäev, 22. juuli 2010

...ja kui punnid paisuvad...

...siis oh seda põnevust käia peenarde vahet, et kaeda kuis kasvab arbuus! Pildil Sweet Favourite F1 piklik emasõiepung 24. juunil. Viljaalgme kuju vihjab sordi iseärasusele. Seega ümarate arbuuside viljaalgmetest kasvavad kenad ümmargused ponksud. Antud sordi vilja keskmiseks kaaluks loetakse 4-5 kg, lõunapoolsetes piirkondades rohkem.
Järgmisel päeval on õis avanenud ning ootel tolmeldajaid. Kuna äsja on jahedate ilmade periood mööda saamas ja putukaid läheduses vähevõitu ning minu suur soov ca 40 päeva pärast arbuusile tulla, tolmeldan õie usinasti hommikupoolikul ise.



Nädal peale õitsemist (2. juulil). Kõigest seitsme päevaga on seesama viljaalge hämmastavalt mõõtu kogunud.







9. juulil saab täis kaks nädalat viljumisest. Et põnevam oleks jälgida vilja paisumist nädalate lõikes, mõõdan ümbermõõdu ning pikkuse varrest teise tipuni: diameeter: 52 cm, pikkus 32 cm.


16. juulil mõõdan 3-nädalase vilja:
ümbermõõt 59 cm (+ 7 cm),
pikkus 38 cm (+ 6 cm).

Pool aega peenras oldud, pool veel ees.








23.juulil täitub neli nädalat. Toon vahepeal lakast heinu ning asetan "jõmmu" alla, et "higistama" ei hakaks. Päris ponks tükk; mõõdulindi sättimine ümber vilja on omajagu tegemine. Aga uudishimu ei anna rahu.
Selle nädala näitajad:
ümbermõõt 64 cm (+5 cm) ja pikkus 42 cm (+4 cm). Pildil üleval vasakul (lehe taga) spurdib kasvada kolmenädalane Crimson Sweet. Temal veel oletatavalt neli nädalat aega paisuda...
Juulikuu viimane inspekteerimine toimub 30.07, kui piklikul viljal on täis saanud viis nädalat kasvamist-küpsemist.
Ümbermõõtu 68 cm (+4 cm), pikkust ühtekokku 44,5 cm (+2,5 cm). Naaber Crimson Sweet (vasakul üleval) on nõuks võtnud oma diameetriga Sweet Favourite F1 kahvatama panna; päev hiljem kujuneb ümbermõõduks 85 cm! Pildil ei ole parameeter sedavõrd hoomatav, kui ilmsi. Aga peenrale jääb gigant veel vähemalt paariks nädalaks, kui mitte kolmeks...



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar