pühapäev, 25. märts 2018

Märtsikuine mäluvärskendus 2017 aasta arbuusikasvatusest piltide abil

Järjekordselt on uus kevad alanud, kuid minul möödunud suve arbuusimärkmed veel tegemata. Nii saab juhtuda ikka siis, kui huvi teema vastu raugenud. Nii tõepoolest on. Vaatamata sellele otsin siiski dokumentidest üles mõned jäädvustatud hetked mullusuvisest üritusest peenramaal. Leian pildid, mis toovad muige suule - munakarpidesse külvatud arbuusiseemned! Selgub, et need sobisid selleks puhuks enam-vähem hästi.
                                                                Pilt on tehtud 6.05


Ja nädalapäevad hiljem asun taimi ka pikeerima

Kalender-märkmikku lehitsedes, leian märke, et taimed said avamaale 11. juunil. Millised olid ilmad tol kuul, enam ei meenu ja ülestähendused sel teemal ka puuduvad. 
Siin on pildid, mis tehtud 17. juunil, nädal peale istutamist.


... Ja 4 nädalat hiljem, 9. juulil. Kui ilmad oleksid olnud imeilusad ja soojad, siis oleksid taimed juba selleks ajaks pidanud olema üsna lopsakad ja ägeda kasvuga. 


Taimed 22 juulil. Pool suve juba möödas. Parematel aegadel sai sel ajal esimesi vilju maitsta. Sel hooajal saab tolmeldada esimesi õisi....

 Üks viljaalge ongi võtnud nõuks paisuma hakata! On lootust vähemalt ühele arbuusile, kui ilm lubab...

 5. augustil tehtud pildil võib leida hiljuti viljunud taimel närtsimistõve tundemärgid. Osad taimeväädid, õigemini lehed närtsivad ja harilikult kipub probleemseks osutuma ka väät, millel vili kasvamas.
 Eelmisel aastal seda probleemi ei kogenud. Ju olin hoolsam mulla ettevalmistusel. Kunagi varasemalt esines sama olukord, siis uurisin erinevatest allikatest ning sain teada, et seda olukorda võib põhjustada halb mulla ettevalmistus (muld ei ole piisavalt kobe ja kohev), ilmastikutingimused....

 Siin ülemisel pildil on taimel vili kenasti paisumas ja taim ka igati lopsakas ja harunenud.
Ja allpool pildid mõnedest küpsevatest viljadest 20ndal augustil.
 Närtsinud lehtedega väädi viljad üldjuhul enam suhkruid juurde ei kogu.



 Pildid 26ndal augustil. 




... ja 26ndal augustil maitseme ka arbuusi


Arbuusihooaeg oli sel aastal üsna lühike, peenra tegime taimedest ja viljadest puhtaks 27. augustil. Osad taimed olid ka närtsinud ja ei olnud enam põhjust vilju avamaal hoida.











Olgugi, et ilmade tõttu jäi saak kesiseks ja kasvuperiood üsna lühikeseks, võis siiski saadud viljade maitsega jääda väga rahule. Mis muud, kui loota saabuvalt suvelt ilusaid ja päikeselisi päevi. Aga kui seda ei tule, siis tuleb taas leppida harju keskmisega; peaasi, et alla selle ei tule!

1 kommentaar:

  1. Oo :) Aitäh postituse eest - nii tore on sellist ülevaatlikku asja lugeda, ning koos kuupäevadega! Olen mitmel aastal ise üritanud aga väheste teadmiste tõttu on asi jäänud toppama. Siit piltidelt ja tekstist saab palju abi, et aru saada, kuidas see asi käima peaks :) Tänud!

    VastaKustuta