laupäev, 13. september 2014

Heldekäega juuli

Juulis saabuv kuumalaine pöörab arbuusinduses ette teise lehekülje; käes on toibumise aeg. Viimaks saab päevaajaks heita loorid kõrvale ja lubada päiksel ja õhusoojal paitada külmasõjast räsitud taimi. Mõni näeb välja üsna lootusetu.
Kuna lehed peaväädil on kolletunud, otsustan selle tervenisti eemaldada ning oodata ja vaadata, mis tulevik toob. Pildil Little Baby Flower, 4.07.14.
Little Baby Flower pügamise järgselt.
 
Kõik taimed siiski nii hapras seisus ei ole. Kileloori all kasvanud näevad välja jumekamad, kui loorialused arbuusid.

Golden Olive 4.07.14.

Tänu palavatele ilmadele on arbuusid kasvuhoo sisse saanud. Starlight on väga kenasti edenema hakanud nii, et 10.juunil söandan tolmeldada esimese emasõie. Eelmise suve õppetund on hoolega omandatud, et ei maksa selle ettevõtmisega liigselt kiirustada, kui taim alles väike ja väetike; tulemuseks on pidurdus kasvus ja vilja arengus.
Starlight ei lase suurepäraste ilmadega end pikalt meelitada, vaid võtab esimese katsega väljakutse vastu. Pildil kuuepäevane viljapunn (16.07).
Suvi on kenasti oma õigesse rööpasse sobitunud ja nii rõõmustav on tõdeda, et lõunamaise päritoluga arbuusitaimed suutsid üle elada eriliselt raskeid elutingimusi jaganud juunikuu. Jah, võrreldes varasemate aastatega, on lootus esimestele küpsetele viljadele mitu nädalat hiljem. Seda vaid siis,  kui soojad ja päikselised päevad meile veel jätkuvalt naeratavad.
Uskumatu, aga tõsi on see, et kui taimedele on tagatud täpselt sellised tingimused , mida nad õnnelikolemiseks vajavad - ja seda juuli neile hetkel pakub - siis suudavad nad ka kõige lootusetumast olukorrast välja tulla! Siin veel üks juuli algul tehtud jäädvustus minu poolt pügatud virelevast istikust:
...ja 23 päeva hiljem 27.07 on ka need kõige põduramad täies elujõus ja edenemises, ja peagi valmis viljuma.
Vasakul paistab  fragment peenrast, mis elas juunikülmade ajal kileloori all. Nende parameetrid on seetõttu ka suuremad.
 
 
 
 






 

Ja usinamad edenejad on 27. juuliks jõudnud omadega niikaugele.
17-päevane Starlight 27ndal juulil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar