laupäev, 27. september 2014

August - viljakuu

Augusti alguse suvepalavus annab vihje küpsetele viljadele, mis on saanud hoogsalt paisuda ja suhkruid koguda. Niisamuti on rõõm kohata arbuusilehtede varjus õitel kodumesilasi toimetamas.
 

... või imetleda liblikate hõljuvat tantsu peenarde kohal ning tabada mõnd laskumas hommikupiiskades viljapallile uudistama...

Umbrohuga on hetkel üsna lihtne hakkama saada - peenravahede kõplamine lauspäikesega närvutab rohu kiiresti. Paremal ees peenras kasvavad taimed, kes juunikülmas ja vihmas kõige rohkem kannatada said. Tänaseks on osadel punnid paisumas.
Ja suve esimene arbuus - Golden Olive - saabub 9.08 hommiku ooteks toidulauale!
 
Seest ei ole veel täiesti küpseks saanud, kuid magusa omakasvatatud arbuusimaitse saab suhu küll. Õhtuks, suurema suguseltsi saabumise ajaks, hoiame esimese Starlight´i  kaaluga 4,6 kg.
See vili on küll imeliselt küps ja magus!
 Üsna kiiresti kaovad kandikult mahlast nõretavad arbuusilõigud. Süda on rahul ja meel rõõmus ning sügaval sisimas tunnen tänu nii maitsva elamuse eest. Kes oleks tihanud midagi sellelaadset juunikuu vintsutuste järel oodata-loota-uskuda .
Näib, et augusti keskpaigaks on suur suveleitsak mööda saanud; ööd on muutunud jahedaks. Ka vihmad tervitavad meie kanti üsna sageli.
Veel on maitsmata näiteks Sunshine. Vara uudistada, vast nädala pärast tasub peenrast ühe kaasa võtta.
Little Baby Flower - juunikülmade suurim kannataja  - keskaugustil aga viljad kenasti valmimas.
15.08 aga saabub peenrast esimene 7-kilone. Starlight nagu tõeline STAR!
Ja 18.08 Starlight´i tähelend jätkub nii kaalu kui maitseomaduste poolest. Ei saa salata - see sort on tänavu suve lemmik!
Esimese Sunshine´i (6,2kg) avame 20.08. Ka see sort pole nende kasvatusaastate jooksul oma  maitse tõttu alt vedanud. Jätkuvalt ülimalt hõrk, mahlane, magus.
24.08 üritame tasapisi hakata otsi koomale tõmbama. Taimed, mille lehestik närtsinud, saavad välja tõmmatud ja oletatavalt küpsed viljad tuppa toimetatud.
Ja Starlight jätkab omaenese tähevalguses! 24.08 avame 10-kilose vilja,  jätkuvalt supermaitsev. Sunshine tema kõrval heidab oma rõõmsat päikesekarva tooni. Milline taevalik värvi, maitse ja nimedevalik - Tähevalgus ja Päikesepaiste! Tõelised antidepressandid :)
Augustile omased suured öise ja päevase temperatuuri kõikumised ning udused õhtud-hommikud jätavad laastava jälje arbuusipeenral. Ja kui lehestik närtsib, ei suuda taim enam sünteesida suhkruid viljadesse, mistõttu nii mõnigi alles mõõtu koguv arbuus jääb lõplikult valmimata. Kui lehed on läinud, ei ole minu arust mõtet ka vilju päevase päikese kätte varrele soojenema jätta.
30.08 on osaliselt löögi alla sattunud ka Crimsoni lehestik. Kuna plaanin suuremat koristust ette võtta mõne päeva pärast, septembri algul, jätan arbuusid senikauaks külge. Küll aga võtan kaasa ühe, millel lehed viljavarre lähedal ära kuivanud. 
Siin see esimene Crimson Sweet oma raskuses uhkeldab - 10,4kg. Peenrast on aga tuua veel 7 samanimelist. Tulemus pole paha - kolmel taimel kokku 8 suuremapoolset vilja. Näis, kas osutuvad ka küpseteks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar