reede, 5. juuli 2013

Arbuuside käekäik

...ehk mis toimunud, mis teoksil?
Taimede avamaale istutamisest saab 3ndal juulil kuu aega täis.  Kõik paistab siiani olevat päris ootuspärane. "Põletushaavad" on paranenud ja unustatud. Suurem osa arbuusidest kasvab mühinal, vaid mõnede edenemine on jäänud tagasihoidlikumaks, mis iseenesest pole ka suur mõistatus; põhjus peitub taime usinas valmisolekus viljuda veel enne kui on jõudnud ise piisavalt suureks sirguda. Nagu näiteks Sugar Baby; olles alles alla-meetri-mees ja äsja maha istutatud, võtab vastu väljakutse esimesest õitsvast viljaalgmest arbuus kasvatada . Niisamuti käitub ka Yellow Jade.  Seevastu Sunshine, New Hope, kui ka Sweet Favorite (Crimson Sweet´ist rääkimata), ei lase end mõne emasõie tolmeldamisest meelitada, vaid keskendub lehestiku ja väätide kasvule ning alles siis, kui on heas toonuses; suur ja kohev, ilmastik sobilik ning tolmeldaja olemas, asub viljuma.
Ja siin piltlikult:
Yellow Jade 10. juunil 5-päevase viljaga. Taim ise alles nääpsuke, aga juba üritab rõhku panna oma viljamugula kasvatamisele. Samamoodi on ka Sugar Baby´ga.
Sugar Baby 10. juunil.
Esialgu ei saa kurta; jälgid huviga arbuusipunni paisumist, kastad nagu teisigi taimi, kuid märkad ühel päeval, et osad on tublisti kohevamad; rohkelt harunenud, lopsakate lehtedega.

Yellow Jade 25ndal juunil. Taim ei ole oluliselt vääte kasvatanud ja ka 20-päevane vili on väiksem, kui võiks oodata. Keskmine mass jääb tavaliselt 1,5-2 kg kanti, kuid võib pakkuda ka mõne 3-kilose kaunitari.

Siin on Sunshine 25ndal juunil. Taimed on jõu sisse saanud, väädid laiendavad oma valdusi. Need üksikud emasõied, mida olen tolmeldanud, ei ole enamjaolt soostunud viljuma.

29ndal juunil eemaldan 2 Yellow Jade´i vilja, kuna taimed on teistest kõvasti maha jäänud. Pealegi ei näe ka viljade kasvus edasist tendentsi ning taimed vajaksid hädasti kosumisaega.
Ideaalsete ilmade korral 24-päevased viljad võivad saada täiesti küpseks. Sel korral on sisu väga mahlane, õrnalt magus ja seemned veel valged.

Kahelt esimeselt taimelt on nüüd vili eemaldatud.  Tagapool laiutab sama sordi esindaja üle peenra. Usun, et üsna pea jõuavad kasvus mahajääjad ka niikaugele.

3ndal juulil tehtud ülesvõttel edenevad usinasti 9-päevased kaksikud. Pole ka ime, sest taim oli viljumise ajal lopsakaks kasvanud, nii et nüüd jagub energiat kollaste viljapallide paisumiseks, mis peagi oma suuruses saavutavad edumaa esimeste ärakorjatud arbuuside ees.

Ja veel 3ndal juulil tehtud pilte:
20. juunil tolmeldatud New Hope on kahe nädalaga sirgunud pea sama suureks, kui 6ndal juunil viljunud Sugar Baby. 13-päevane versus 27-päevane.
Vilja kasvatamise vaimus jääb väätide arenemiseks jõudu vajaka. Võiks ju anda talle lisapauerit väetise näol, kuid minu vaadetega see hästi ei haaku. "Pehmel" viisil toetan taimi nii ehk teisiti.
 
Ja peenrast toon ära kaks 400-grammist Sugar Baby muna, olgugi et nad võinuks veel kümme päeva   varrel küpseda.  Las taimed pigem keskenduvad nüüd oma lehestikule. Küllap jõuavad peagi üllatada ka mõne kopsaka ja mahlase anniga.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar