teisipäev, 15. juuni 2010

Seemnete külvamine ja istutamine avamaale.

Esimene külv leiab aset 14.04, igast sordist 5-6 seemet.
Kirjandusest võib lugeda, et soovitav on seeme mulda pista kusagil mai esimesel nädalal, et siis peale öökülma ohu möödumist taimed välja istutada. Minul tiksub peas mõte istik võimalikult vara peenrasse istutada lootes sellega saavutada taime varasem õitsemisperiood, seega varem saaki saada . Kuna talv meile lume väga pikaks ajaks maha jätab, ei tule kõne alla otsekülv 20. aprilli paiku peenrasse.
Osad seemned panen potti 30.04 ja 2-3.05.
IDANEVUS on üldiselt hea. Esimesed ninad ilmuvad juba 5 päeva pärast mulla seest välja. Siiski sorditi võib tähele panna erinevust. Näiteks vajab Sunshine F1 idanemiseks kõrgemat temperatuuri ja mitte mingil juhul seemne eelnevat leotamist, mida ma ühegi sordi puhul rakendanud ei ole (kirjandusest võib sellist soovitust küll leida). Seega kõik külvatud Sunshine´i seemned 100% mul ei idanenud.
Kuna külvan ühte potti 2-3 seemet, siis üsna pea peale taimede sirgumist, istutan nad ümber, kuna ei raatsi neist ühtegi ära näpistada, et ühele eluvõimalus jätta. Ümberistutamine üldiselt ei ole taime stressi viinud. Olen üritanud teha seda enne, kui taimede juurekavad väikses potis "ühinevad".
ISTUTAMINE. Minu eksperiment jätkub sellega, et esimesed 7 taime istutan musta kilega kaetud kõrgpeenrasse juba 30 aprillil, sel päeval soojakraade + 17-19C. Kaarte peale panen topeltloori. Järgmised 7 saavad mulda 8. mail, veel istutan osad 15-16 mail kuumalaine ajal, 22. mail ning viimased panen maha 9 juunil.
Esimesed taimed on istutamise momendil väga väikesed (ühe pärislehega). Esimene nädal osutub neile suureks katsumuseks, sest ilmad on heitlikud: temperatuurid madalapoolsed, ühel päeval sajab ka lörtsi. Elavad aga kenasti üle. Siiski võib paari nädala pärast näha, et on jäänud vinduma - olulist edenemist taime lehtede arengus pole näha.
Kõige paremini saavad hoo sisse soojalaine perioodil (15-16 mail) istutatud taimed.
Järeldus selline, et väga varajases arengufaasis arbuusi istutamine ei ole sobilik, eriti kui ilmad ka jahedad; jääb pikaks ajaks põdema (Eelmisel aastal kuumalaine ajal istutatud (30.05) ühe pärislehega istikud juurdusid kenasti - stressimärke ei olnud.
Topeltloor on väga tänuväärne abivahend taimekasvatuses; aitab arbuusidel kenasti hakkama saada meie külmade kevadöödega, kaitseb tuulte, tugevate vihmahoogude ja ka taimekahjurite eest. Lisaks soojusele, mida loorialune hoiab, laseb ta piisavalt valgust ja niiskust läbi. Selle kinnituseks on tumeroheliste lehtedega pikki vääte ajavad taimed.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar